کارشناسان اقتصادی معتقدند هم اکنون بهترین فرصت برای احیای برجام بوده و معلوم نیست که چند ماه دیگر کمبود تقاضا در بازار انرژی وجود داشته باشد. به گفته آنها به دلیل شرایط تحریمی مجبوریم ارزان بفروشیم.
صادرات نفت ایران در دو برهه زمانی «قبل از پذیرش برجام» و «در دولت سیزدهم» معادل میانگین دولت یازدهم و دوازدهم (1.1 میلیون بشکه در روز) بوده که نشان دهنده شکست راهبرد مذاکره با آمریکا در فروش نفت است.
به اعتقاد کارشناسان هزینه و فایده اجرای راهبرد توافق با آمریکا برای افزایش صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم سربهسر شد و ایران باید به سمت بازارسازی نفت برای تضمین جریان صادرات نفت خود حرکت کند.
طبق آمار اوپک، راهبرد توافق با آمریکا در مجموع تغییری در وضعیت صادرات نفت ایران در دولت روحانی ایجاد نکرده و میانگین فروش 1.1 میلیون بشکهای نفت ایران بعد از برجام تقریبا معادل رقم فروش قبل از پذیرش برجام بوده است.
مجله آمریکایی نیوزویک با توصیه به رئیسجمهور آمریکا برای احیای برجام تاکید کرد: رئیسجمهور آمریکا بهجای پرواز به ریاض و در آغوش گرفتن بن سلمان باید هر کاری که لازم است برای بازگشت تولید نفت ایران انجام دهد.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اینکه بخواهیم با چشمپوشیهایی که در صادرات نفت صورت میگیرد، کشور را اداره کنیم دور از ذهن است. شاید در این مدت افزایش تولید و صادرات داشتیم، اما آیا توانستهایم همان پول را به داخل کشور برگردانیم؟ آیا توانستهایم آنچه را خودمان میخواهیم خریداری کنیم؟
همزیستی مصرفکنندگان با قیمتهای بالای نفت در ماههای اخیر احتمالا موقتی نیست، حتی کارشناسان معتقدند که قیمتهای بالای نفت احتمالا برای یک دوره مدت طولانی باقی بماند.
این روزها برخی از منابع خبری از احتمال آزاد سازی فروش نفت بدون احیای برجام خبر می دهند. این فرضیه نه چندان قوی در حالی مطرح می شود که کارشناسان معتقدند، فروش نفت بدون برجام مشکل این صنعت را حل نمی کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه در اجرای پروژههای نفتی معطل شرکتهای خارجی نمیمانیم، گفت: در دولت قبل و با کاهش تولید به دلیل تحریمها، حدود یک میلیون بشکه از ظرفیت تولید نفت کشور از دست رفته بود که در دولت سیزدهم و با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری این ظرفیت احیا شد.
شرایط جنگ اوکراین، پرونده برجام و بازار نفت پس از کرونا موجب تشدید قیمت و افزایش فشار تورمی در ایالات متحده شده و در مقابل منافع دو دشمن منطقهای یعنی ایران و عربستان، را همسو کرده است.
خبرگزاری بلومبرگ با اشاره به فراز و نشیب مذاکرات هستهای ایران نوشت: امیدهای بایدن برای احیای توافق هستهای ایران رنگ میبازد این در حالی است که دنیا بیش از هر زمان دیگر به نفت نیاز دارد.
توافق برای احیای برجام به رفع تحریمها علیه فروش نفت ایران منتهی می شود اما تحلیلگران غربی می گویند ممکن است چند ماه زمان ببرد تا نفت بیشتری از سوی ایران صادر شود.
عباس زاده مدیر برنامهریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: ۷۰ طرح اولویت دار صنعت پتروشیمی به ارزش ۴۰ میلیارد دلار به وزارت نفت اعلام شده تا در قالب سند ۲۵ ساله همکاری ایران و چین مورد مذاکره قرار گیرد.
حسینی معاون پیشین وزارت نفت گفت: در صورتی که مذاکرات وین به نتیجه نرسد، اولین قدم رفتن به شورای امنیت است؛ چرا که خروج از معاهدات باید طبق کنوانسیون وین صورت گیرد و آمریکا اجازه تحریم ایران را نداشت.
طی ماههای گذشته قیمت نفت در بازار جهانی افزایش چشم گیری داشته و حالا ورود نفت ایران به بازار میتواند مرهمی برای زخم افزایش قیمت بنزین بر اقتصاد آمریکا باشد.